Pagina Principala | Stiri Mondene | Cele mai urmarite stiri tv in romania

Cele mai urmarite stiri tv in romania

De
Marime caractere: Decrease font Enlarge font
Cele mai urmarite stiri tv in romania

Un studiu arata ca programele informative sunt atinse de "microbul" senzationalismului.Cele mai multe persoane s-au plictisit de stirile "normale" pe care le vezi in fiecare zi la tv si cauta sa prinda "senzationalul" in fiecare zi.

Posturile de televiziune comerciale generaliste au un procent insemnat de senzational in principalele programe informative. Postul public si canalele de stiri pun accent pe politica si pe informatiile de interes public, arata raportul „Un om a muscat o stire”, realizat de Agentia de Monitorizare a Presei.

Studiul a analizat primele saptamani din lunile noiembrie 2006, decembrie 2006 si ianuarie 2007, incercand sa identifice cele mai abordate teme din stiri, dar si modul lor de abordare.

Faptul divers domina tematica Stirilor Pro TV de la ora 19.00. Interesant, pe locul doi, dupa numarul de aparitii, sunt stirile despre diaspora, despre romanii plecati la munca in strainatate.

Din aceasta categorie, cele mai multe au fost difuzate la inceputul lunilor decembrie 2006 si ianuarie 2007. Ca tematica, politica este la Pro TV pe locul sapte. Elementele de senzational au fost observate in 120 din cele 573 de stiri analizate. Materialele de acest tip (de obicei despre vreme, accidente, subiecte mondene) sunt in primele zece stiri ale jurnalului.

Principalul Observator al Antenei 1 este dominat de stirile de fapt divers. Categoria fapt divers este eterogena, principala trasatura a subiectelor fiind valoarea de inedit. Stirile de fapt divers sunt plasate, in general, la inceputul celei de-a doua parti a jurnalului. Dupa teme, urmeaza faptul divers extern. Subiectele politice sunt pe locul trei.

Dintr-un total de 655 de stiri, 369 au prezentat informatii de interes public (subiecte politice, administrative, meteo, sociale, actualitate externa, sociale, justitie). Senzationalismul a fost identificat in 142 de stiri, materialele fiind plasate la inceputul jurnalelor.

Jurnalele principale ale TVR 1 (ora 19.00) public sunt dominate de subiecte de pe scena politica interna si acopera o arie mare de teme de interes public.

Subiectele politice sunt pe primul loc, urmate de informatiile externe, administratie si social. Temele despre integrare apar in primele sase. Din 459 de stiri, 383 prezinta informatii de interes public. In general, acestea sunt plasate la inceputul jurnalului. TVR are cel mai mic grad de senzationalism, in doar 16 stiri.

Stirile principale Prima TV (Focus 18) au caracter generalist si au tendinta de a prezenta cu precadere subiecte de natura sociala. Socialul este pe primul loc ca teme abordate, urmat de stirile de fapt divers.

Interesanta este plasarea pe locul trei a stirilor de autopromovare (dupa numar de aparitii), fiind mentionate informatiile despre „Megastar”. Din 347 de stiri, 53 au avut o abordare senzationalista, tuseele de acest tip fiind apanajul prezentatorilor si al corespondentilor.

Agenda stirilor Realitatea de la ora 18.00 este dominata de politic. Urmeaza, dupa temele preponderente, informatiile externe, cele despre administratie si justitie. Faptul divers nu este intre primele sase teme.

De notat ca tendinta de dramatizare a fost identificata in doar 22 de stiri din cele 360 de stiri, iar 308 materiale au prezentat informatii de interes public.

sursa : www.evz.ro

Aboneaza-la feed-ul de comentarii Comentarii (0 adaugat)

total: | afisate:

Adauga comentariul tau

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Citeaza

Te rugam sa introduci codul din imagine:

Captcha
  • Trimite la un prieten Trimite la un prieten
  • Printeaza articol Printeaza articol
  • Articole in format text Articole in format text

Marcat ca si:

Nu sunt cuvinte adaugate pentru acest articol

Da o nota la articol

5.00