Fobiile

Marime caractere: Decrease font Enlarge font
Fobiile

 Ni se pare extrem de ciudat si amuzant faptul ca unora le este frica de flori , de papusi sau de sex.Ei bine,exista in jurul nostru oameni carora fobiile le transforma viata  intr-un veritabil calvar. 

Fobia reprezinta frica de un obiect sau de o situatie .Aceasta frica este cel mai adesea provocata  previzibila , situationala si evitabila.De cele mai multe ori frica este este excesiva si irationala  in raport cu gradul de pericol pe care il reprezinta  obiectul sau situatia respectiva.Fobia antreneaza manevre de evitare care ii accentueaza intensitatea .Ea este mai putin puternica daca persoana nu este singura.

Ideea ca fobiile sunt dobandite - de pe urma unor modele comportamentale ori a unor evenimente neplacute - este acceptata de o mare parte a psihologilor. Fobiile sunt privite ca rezultat al unor experiente prost invatate, in cadrul carora ceva relativ inofensiv este asociat cu ceva neplacut. Din cauza acestei asocieri, un obiect inofensiv sau un loc absolut neutru poate ajunge sa genereze frica si sa fie privit cu groaza. De regula, spaima se extinde atunci cand obiectele si locurile in cauza prezinta trasaturi comune: cineva care a ramas blocat in lift la serviciu ajunge sa se teama de orice lift sau cel care a fost muscat de un caine risca sa simta teama fata de toti cainii.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca intre 2 si 4% din populatia Terrei sufera de cele mai diverse si neasteptate fobii. Toti acesti oameni trec relativ neobservati, atat timp cat nu sunt in preajma obiectului "interzis". Absolut orice poate deveni insa pentru ei obiect de teama: o banala coala de hartie, vorbitul in public, o culoare, o cifra sau orice altceva. Agrofobia este cea mai frecventa si mai invalidanta dintre fobii . Termenul provine din grecescul "agora" care inseamna "piata" ,asadar agrofobia prin extindera sensului initial desemneaza o o intreaga serie de termeni:frica de multime,frica de spatii marii, frica de locuri publice, frica de a iesi din casa, etc.Exista  mai multe grade de evolutie ale acestei fobii,mergand de la o agrofobie usoara ce permite mentinerea unei vieti de familie si vietisociale normale pana la cazuri grave in care  persoanele se inchid in ele si au nevoie de o companie permanenta.Sunt posibiletoate asocierile  cu atacuri de panica spontane ,cu alte fobii , cu anxietate generalizata sau depresii.Aceasta fobie este mult  mai des intalnita la femei decat la barbati.

Medicii psihiatri spun ca aceste tulburari sunt tratabile. Multi dintre cei care au apelat la ajutor medical au reusit sa-si invinga temerile. Un tratament eficient se poate face fie prin terapie comportamentala, fie cu ajutorul medicamentelor. Se intampla deseori ca persoanele fobice sa foloseasca medicamente antidepresive sau calmante. Acestea pot fi folositoare doar in anumite cazuri si doar la prescriptia medicului. Cele mai indicate metode ar fi sedintele de psihoterapie in care se pot utiliza tehnici de relaxare combinate cu imagerie mentala, in care subiectul este confruntat cu situatia fobica pe plan imaginar.

Literatura de specialitate mentioneaza vreo 600 de fobii. Unele sunt dintre cele mai ciudate: 
* Sinofobia - frica de asiatici (chinezi, mai ales); 
* Chronofobia - frica de trecerea timpului timp sau de ceasuri; 
* Cromatofobia sau ereufobia - frica de a nu rosi in public; 
* Eosofobia - frica de lumina zilei; 
* Deipnofobia - frica de a purta conversatii in timpul meselor de pranz; 
* Pediofobia - frica de papusi; 
* Amathofobia ori koniofobia - frica de praf; 
* Fagofobia sau sitofobia - frica de alimente; 
* Antrofobia - frica de oameni; 
* Ginofobia - frica de femei; 
* Androfobia - frica de barbati; 
* Grafofobia - frica de a scrie de mana; 
* Dikefobia - frica de justitie; 
* Melofobia - frica de muzica; 
* Olfactofobia - frica de mirosuri; 
* Papyrofobia - frica de hartie; 
* Fobofobia - frica de fobii; 
* Ergofobia ori ponofobia - frica de munca; 
* Scriptofobia - frica de a scrie in prezenta unei alte persoane; 
* Hippopotomonstrosesquippedaliofobia - frica de cuvinte lungi
*anthofobie-frica de flori
* agorafobia - teama de spatii largi; 
* chaetophobie -frica de par
* aihmofobia - teama de obiecte ascutite; 
* acvafobia - teama de apa; 
* acrofobia - teama de inaltimi; 
* belonefobia - teama de ace;
* claustrofobia - teama de spatiu inchis; 
* genofobia - teama de sex; 
* hilofobia - teama de paduri; 
* zoofobia - teama de animale; 
* tanatofobia - teama de moarte; 
* misofobia - teama de contagiune

Adauga articol la : Add to your del.icio.us del.icio.us | Digg this story Digg

Aboneaza-la feed-ul de comentarii Comentarii (5 adaugat):

tanase marian in 23/07/2008 17:07:44
avatar
poate folosi unei terte persoane ,am avuit si am de fapt o casnicie de cosmar la care nu am putut renunta datorita copiilor pentru a nu le face rau, gandeam ca tanar ca daca iau o femeie frumoasa ma anseala iar una mai elevata ma va domina, mai apoi eu cu 16 ani de scoala si cu o conditie intelectuala de exceptie am luat o femeie cu patru clase, mai mare ca mine cu patru ani si cu un copil ,lasat la casa copilului, credeam atunci ca am s o educ s o ridic dar totul s a transformat antr un cosmar sotia dovedindu se o nevropata caz pathologic ce mi a nenorocit viata a refuzat orice ajutor intelectual,vorbeste si acum dopa 35 de an de convietuire cu..adoaga...spune antena barabolica, s a certat cu tatal meu producandu i moartea pentru mama,ramasa singura a fost un cosmar ,atunci cand tanar eram, si ma certam cu ea,de bateau vecinii an teava ,la bloc, disperat o anjuram cu ...sa se aleaga p... de ea... dupa ani asociind si alte stresante situatii acest cuvant ...p... cu fraza aferenta a deveni o fobie ce ma streseaza permanent, daca aud la t.v. actori de doi lei exprimandu se asemenea ajung la crize de nervi si la eliminarea canalului an cauza aproape permanent, sau oameni de afaceri gunoaie ce fac pe spiritualii rostin combinatia amintita ajung an aceleasi situatii critice, cu alte cuvinte acest gunoi de femeie ce canva cand eram tanar mi a spus chiar sa ma culc cu mama refuzand sexul nomal si firesc am nenoroct de fapt neascultandu i si pe parintii mei, dumnezeu sa i odihneasca ca si propriami viata transformata an cosmar boala s a cronicizat, s a corticalizat, cu ae trebuie sa merg mai departe pana la final cred fiind un cunoscator al astrologiei ca suprarealista o fraza gasita antr un profesional horoscop scria acolo antr o conjunctura de astri ...subiectul va cunoaste o femeie nedemna de dansul care i va absorbi toata viata... antr o leza de doctorat a unei cercetatoare ,american de origine aceasta minea o notiune aceea de rezonanta infinitezimala ,de fapt relatia noastra cu universul, apropiat, andepartat ,sau foarte andepartat cu alte cuvinte si liberul nostru arbitru aproape nul ca decizie, carma sau alte explicatii ezoterice este subiect ce ne explica ca intram an relatia de rezonanta infinitezimala cu astrii ce ne reprezinta suta la suta si ne dirijeaza asemenea... multumesc pentru permisiva intrare an pagina, cu respect faptul an cazul meu este,consumat am acum 62 de ani si viata tulburata la extremis sic volo nihil sine deo
Imi place comentariul Nu imi place comentariul
-2
asdf in 11/09/2008 09:40:32
avatar
injuram, nu anjuram, mai 16 clase. asta daca nu cumva ai facut 7 ani clasa a cincea. in fine, este vina ta ca ai stat si-ai sperat ani la rand ca se vor schimba lucrurile in bine, cateodata nu ai cu cine.. viata e scurta, daca nu mergi mai departe se ajunge la chestii d-astea de care ne povestesti tu. numai bine!
Imi place comentariul Nu imi place comentariul
2
tanase marian in 27/09/2008 17:24:55
avatar
domnului an cauza de mai sus eu mi am scris nenorocirea vietii nu propuneam decernarea unor premii de corectitudine an a scrie sa va ierte dumnezeu caci este grav ce ati facut...la fel a mai gresit ,un imbecil de pe site ul excelentei sale domnul presedinte george becali unde ma facea,agramat ,etc etc pentru linistea dumneavoastra personala domnule ilustru profesor universitar,si foarte rau la suflet ca entitate crestina aflati ca am o disfunctie neurologica datorate aceste anomalii unui accident vascular cu urmari grave rezultat de la o h. t. a. nedecelata la timp si tratata zerou de medici jigodii ,gunoaie care primul gunoi mi a refuzat vizita ladomiciliu eu fiind netransportabil pierzand din start terapia heparinica antiagreganta cu sechele astfel nu mai pot alerga,din acest gest reflex ma trezesc cu miscari dezordonate haotice,am dimineata la trezire o t. a. de 170 190 iar an privinta scrisului tastatura trebuie manevrata diferit de o coala de hartie astfel se folosesc ambele maini eu scriu doar cu cea dreapta stanga este anca antr o remisie prea lenta ,fuge usor nu pot accesa tastele an graba scrisului cu o singura mana tastez rapid i sau a sau invers cand nu trebuie dar la scrisul normal ce l practica un individ cu 16 ani de scoala ami respect limba materna...acum vedeti dumneavoastra ati fost un om corect,educat nu ca cel de pe pagina excelentei sale domnul presedinte george becali care m a agresat cu alte cuvinte ,cautati acolo si sigur veti gasi altercatia din multele mele interventii acolo,legat de sotie nu aveti dreptate stiti si dumneavoastra ce educatie ,modificari an educatie au copii din familii destramate mai ales daca ambele sunt fete...fiti binecuvantat ma bucur pentru micul chait inopinat..nu ..inopinant,deci stin limba romana nefiind literat ci avant o pregatire tehnica,am lucrat la s. t. s. ,nu am omorat,ampuscat amendat executat pe cineva vreodata daca ati anteles ce anseamna s. t. s. mai mult daca sunteti de dreapta aflati ca la revolutie cand comunismul cazuse am scris o scrisoare la f. s. u. n. si o alta la doamna ana blandiana printre altele analizand ca n. c. a facut rau religiei si m am trzit mutat dintr un laborator cu parchet si covor antr un subsol mizer ,zerou dotat tehnic si batjocorit de colegi si sefi si urmarit de 215 dupa care antamplandumi se drama descrisa cu acei medici gunoaie postdecembriste noii nostrii bravi capitalisti drama descrisa...multumesc pentru permisiva intrare an pagina...sic volo nihil sine deo...nu sunt sectant cu toate ca si asta se poate post89,eu nu l percep pe dumnezeu ca pe un mosulet care ne bate pe umar cand gresim ci ca pe creatorul universului...
Imi place comentariul Nu imi place comentariul
-2
tanase marian in 15/12/2008 14:59:15
avatar
multumescdomnului administrator pentru notele mele pastrate an pagina...fiti binecuvantat domnule...seamanatotul,an aceastatara a noastra ,,romania,, dominata de jeguri si gunoaie cu ceva ce atunci cu ceva timp an urma se numea,,,decameronul,,, era ceva demn de a se perpetua ,peste timp ,an ce a ce numim acum cu prea multa angaduinta ,,cultura,,,,acum emisiuni de varf pentru ,naivi,retardati unii sunt cele gen ,,barfa,,...gen,deci ,,,,o. t. v. ,,..,,dan diaconescu an direct,,...rusine romani rusine romania,,daca continuam tot asa vom reusi sa facem o rotatie cu ,,n grade.. ajunngem din nou an zona cea cu creier minuscul si neuroni sub unitari...multumesc pentru permisivitate acelasi individ cu o disfunctie neurologica , oprimat de jeguri si gunoaie ,colonei doctori la ministerul de interne si o sotie nevropata...,,taiati,,,nu mai este cazul...sic volo nihil sione deo...
Imi place comentariul Nu imi place comentariul
-2
Csergo Alexandru in 30/12/2009 10:17:34
avatar
Domnule Tanase Marian, nu am citit in intregime comentarile dvs. interminabile, ce scot in evidenta nu o inteligenta ilustra, ci din contra, una mediocra, chiar juvenila. Spuneati ca ati ramas impreuna cu distinsa dvs. sotie, de dragul copiilor. Nu pot sa zic decat ca mai bine e pentru un copil un parinte intreg la minte, decat 2 nebuni, pentru ca la urma urmei, vorbim de ei...nu de faptul ca ati inghitit impreuna cu familia dvs, niste vorbe aruncate de o bolnava psihic.
Imi place comentariul Nu imi place comentariul
3
total: 5 | afisate: 1 - 5

Adauga comentariul tau comment

Te rugam sa introduci codul din imagine:

  • email Trimite la un prieten
  • print Printeaza articol
Cuvinte articole
Da o nota la articol
4.65