Pagina Principala | Stil De viata | Eticheta Bacsisului in oras

Eticheta Bacsisului in oras

De
Marime caractere: Decrease font Enlarge font
Eticheta Bacsisului in oras

Scopul bacsisului este acelasi pretutindeni: sa asigure un serviciu promt sau sa rasplateasac un serviciu promt si de calitate. Bacsisul a aparut inca din secolul al optsprezecelea si dupa toate semnele, o sa mai dureze o vreme...Toata lumea cunoste acest popular obicei si chiar daca unii sunt de parere ca nu ar trebui incurajat ,continua sa existe si as putea spune chiar sa se dezvolte.

Care este semnificatia bacsisului?

Exista doua feluri de bacsis:de influenta si de multumire Bacsisul de influenta este acela pe care il dai sefului de sala pentru ca ti-a rezervat masa ta favoriata.Acest tip de bacsis il dai in general cuiva pentru a-ti arata aprecierea pentru un serviciu sau o favoare care ti-a fost facuta. Bacsisul de multumire este o forma de recunoastere acordata unei persoane care a efectuat un serviciu pentru tine(te-a servit ,a indeplinit o rugaminte etc)Acest tip de bacsis trebuie dat dupa ce serviciul a fost facut.

CAND?UNDE?CAT?
Urmeaza cateva sfaturi care te vor ajuta sa determini cum trebuie sa iti arati multumirea in diferite situatii.

SEFUL DE SALA Daca esti client obisnuit al restaurantului ,e cazul sa ii dai sefului de sala intre 10-20 de dolari la cateva vizite odata.

CHELNERUL SEF Aceasta persoana trebuie sa primeasca 25% din bacsisiul pe care il lasai in total :daca de exemplu dai 20% bacsis la o nota de plata de 100 de dolari ,5 doari din cei 20 pe care ii dai trebuie sa fie destinati chelnerului sef.Poti sa ii dai aceasta suma in mana cand pleci.

CHELNERUL Bacsisiul lui trebuie sa fie intre 15-20%din nota totala(suma fara TVA).Daca te-a servit extrem de bine20% se impun.
Nota.Un bacsis de 15 % din nota de plata fara TVA trebuie acordat si chelnerilor care servesc la bufet,atunci cand organizezi un bufet.

DEBARASORUL(picolo-ul)Seful de sal trebuie sa rezerve o portie in valoare de 15-20% din bacsisul chelenerului pentru debarasor.

BARMANUL Trebuie sa ii lasi un bacsis egal cu 15% din bacsisiul toatal (dar nu mai putin de 50 de centi)
CHELNERUL CARE SE OCUPA DE VINURI.Lasa intre 3 si 5 dolari chelenrului care iti deschide sticla si iti toarna in pahare .Poti fie sa ii dai direct bacsisiul fie sa ii lasi sefului de sala,fie sa specifici pe factura suma pe care o lasi penru aceasta persona.

GARDEROBIERA.O buna regula este sa ii lasi 50 centi pentru fiecare haina sau fiecare obiect lasat in pastrare.

PAZNICUL PARCARII. Trebuie sa ii dai 1 sau 2 dolari cand iti parcheaza masina si ti- aduce inapoi din parcare la iesire.

BAIATUL DE LA BAGAJE.Trebuie sa primeasca intre 50 centi si un dolar pentru fiecare valiza care ti-o aduce ,si atunci cand sosesti si iti arata camera ,si la plecare.

CAMERISTA.Daca ramai la hotel intre trei si cinci zile ,se cuvine sa lasi bacsis (5 dolari de exemplu)pentru camerista.Poti sa lasi banii in camera cu specificatia "pt camerista" sau la receptie.

ROOM-SEVICE Este potrivit sa adaugi 15% la nota.

PORTARUL.Daca iti chema un taxi trebuie sa ii dai un dolar.Unii portari se asteapta sa primeasca bacsis chiar daca taxiul este deja liber si asteapta in fata usii ,iar ei nu fac altceva decat sa-ti deschida usa.In acesta caz ,fa cum crezi ca e mai bine.

RECEPTIONERUL.Cand iti face un serviciu special(de exemplu iti procura bilete de teatru greu de gasit sau iti rezerva bilete de avion)un bacsis intre 3 si 10 dolari este obligatoriu.fie inainte fie dupa ce ti-a facut serviciul.

SOFERUL DE TAXI. De obicei se da 15% din costul cursei.

GAFE TIPICE:

Fii pregatit sa dai bacsis. Nu te eschiva sub pretextul ca nu ai decat bacnote mari.

Fii discret cu privire la cat dai bacsis. Nu folosi niciodata la masa un calculator ca sa calculezi cat ai de dat.

Da un bacsisi mic chiar daca nu ti-a placut cum ai fost servit. Data urmatoare alege alt restaurant.

Decat sa dai drept bacsis un pumn de marunti mai bine scrie un cec.

Daca platesti prin carte de credit specifica cum vrei sa fie impartit bacsisiul.

Numai de sarbatori poti sa dai cadou in loc de bani drept bacsis persoanelor cu care ai de-a face regulat

Aboneaza-la feed-ul de comentarii Comentarii (2 adaugat)

avatar
Michael 25/07/2012 04:37:35
In Arad cand faci comanda la taxi, te ineratba operatoarea unde vrei sa vina taxiul si catre ce destinatie. Cand m-am mutat in Bucuresti, eram obisnuit sa dau si informatii despre destinatie, pana cand mi-a spus operatoarea ca nu conteaza destinatia si ca eu sa-i zic unde vreau sa vina masina. Asta ca o paranteza la faza cu taxiul.Legat de cealalta problema cum sa mearga pe jos? Vrei sa slabeasca? Americanii inca sunt fruntasi la obezitate trebuie sa le urmam exemplul, nu?.
avatar
Davit 27/07/2012 06:25:23
mi se pare foarte scump iti rancmeod Dalboka, dezavantajul ar fi ca se afla la 300 de km de Bucuresti, in Bulgaria la aproximativ 60 de km de vama veche. Un restaurant pescaresc excelent am mancat 4 persoane cu 100 de lei 4 salate + un platou de 900 gr de scoici cu orez, 3 cafele si un ceai. daca ai okazia incearca-l
total: 2 | afisate: 1 - 2

Adauga comentariul tau

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Citeaza

Te rugam sa introduci codul din imagine:

Captcha
  • Trimite la un prieten Trimite la un prieten
  • Printeaza articol Printeaza articol
  • Articole in format text Articole in format text

Marcat ca si:

Nu sunt cuvinte adaugate pentru acest articol

Da o nota la articol

3.00