Fobiile

De
Marime caractere: Decrease font Enlarge font
Fobiile

 Ni se pare extrem de ciudat si amuzant faptul ca unora le este frica de flori , de papusi sau de sex.Ei bine,exista in jurul nostru oameni carora fobiile le transforma viata  intr-un veritabil calvar. 

Fobia reprezinta frica de un obiect sau de o situatie .Aceasta frica este cel mai adesea provocata  previzibila , situationala si evitabila.De cele mai multe ori frica este este excesiva si irationala  in raport cu gradul de pericol pe care il reprezinta  obiectul sau situatia respectiva.Fobia antreneaza manevre de evitare care ii accentueaza intensitatea .Ea este mai putin puternica daca persoana nu este singura.

Ideea ca fobiile sunt dobandite - de pe urma unor modele comportamentale ori a unor evenimente neplacute - este acceptata de o mare parte a psihologilor. Fobiile sunt privite ca rezultat al unor experiente prost invatate, in cadrul carora ceva relativ inofensiv este asociat cu ceva neplacut. Din cauza acestei asocieri, un obiect inofensiv sau un loc absolut neutru poate ajunge sa genereze frica si sa fie privit cu groaza. De regula, spaima se extinde atunci cand obiectele si locurile in cauza prezinta trasaturi comune: cineva care a ramas blocat in lift la serviciu ajunge sa se teama de orice lift sau cel care a fost muscat de un caine risca sa simta teama fata de toti cainii.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca intre 2 si 4% din populatia Terrei sufera de cele mai diverse si neasteptate fobii. Toti acesti oameni trec relativ neobservati, atat timp cat nu sunt in preajma obiectului "interzis". Absolut orice poate deveni insa pentru ei obiect de teama: o banala coala de hartie, vorbitul in public, o culoare, o cifra sau orice altceva. Agrofobia este cea mai frecventa si mai invalidanta dintre fobii . Termenul provine din grecescul "agora" care inseamna "piata" ,asadar agrofobia prin extindera sensului initial desemneaza o o intreaga serie de termeni:frica de multime,frica de spatii marii, frica de locuri publice, frica de a iesi din casa, etc.Exista  mai multe grade de evolutie ale acestei fobii,mergand de la o agrofobie usoara ce permite mentinerea unei vieti de familie si vietisociale normale pana la cazuri grave in care  persoanele se inchid in ele si au nevoie de o companie permanenta.Sunt posibiletoate asocierile  cu atacuri de panica spontane ,cu alte fobii , cu anxietate generalizata sau depresii.Aceasta fobie este mult  mai des intalnita la femei decat la barbati.

Medicii psihiatri spun ca aceste tulburari sunt tratabile. Multi dintre cei care au apelat la ajutor medical au reusit sa-si invinga temerile. Un tratament eficient se poate face fie prin terapie comportamentala, fie cu ajutorul medicamentelor. Se intampla deseori ca persoanele fobice sa foloseasca medicamente antidepresive sau calmante. Acestea pot fi folositoare doar in anumite cazuri si doar la prescriptia medicului. Cele mai indicate metode ar fi sedintele de psihoterapie in care se pot utiliza tehnici de relaxare combinate cu imagerie mentala, in care subiectul este confruntat cu situatia fobica pe plan imaginar.

Literatura de specialitate mentioneaza vreo 600 de fobii. Unele sunt dintre cele mai ciudate: 
* Sinofobia - frica de asiatici (chinezi, mai ales); 
* Chronofobia - frica de trecerea timpului timp sau de ceasuri; 
* Cromatofobia sau ereufobia - frica de a nu rosi in public; 
* Eosofobia - frica de lumina zilei; 
* Deipnofobia - frica de a purta conversatii in timpul meselor de pranz; 
* Pediofobia - frica de papusi; 
* Amathofobia ori koniofobia - frica de praf; 
* Fagofobia sau sitofobia - frica de alimente; 
* Antrofobia - frica de oameni; 
* Ginofobia - frica de femei; 
* Androfobia - frica de barbati; 
* Grafofobia - frica de a scrie de mana; 
* Dikefobia - frica de justitie; 
* Melofobia - frica de muzica; 
* Olfactofobia - frica de mirosuri; 
* Papyrofobia - frica de hartie; 
* Fobofobia - frica de fobii; 
* Ergofobia ori ponofobia - frica de munca; 
* Scriptofobia - frica de a scrie in prezenta unei alte persoane; 
* Hippopotomonstrosesquippedaliofobia - frica de cuvinte lungi
*anthofobie-frica de flori
* agorafobia - teama de spatii largi; 
* chaetophobie -frica de par
* aihmofobia - teama de obiecte ascutite; 
* acvafobia - teama de apa; 
* acrofobia - teama de inaltimi; 
* belonefobia - teama de ace;
* claustrofobia - teama de spatiu inchis; 
* genofobia - teama de sex; 
* hilofobia - teama de paduri; 
* zoofobia - teama de animale; 
* tanatofobia - teama de moarte; 
* misofobia - teama de contagiune

Aboneaza-la feed-ul de comentarii Comentarii (0 adaugat)

total: | afisate:

Adauga comentariul tau

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Citeaza

Te rugam sa introduci codul din imagine:

Captcha
  • Trimite la un prieten Trimite la un prieten
  • Printeaza articol Printeaza articol
  • Articole in format text Articole in format text

Marcat ca si:

Nu sunt cuvinte adaugate pentru acest articol

Da o nota la articol

4.53