Pagina Principala | Sanatate | Cum sa respiram corect

Cum sa respiram corect

De
Marime caractere: Decrease font Enlarge font
Cum sa respiram corect
V-ati gandit vreodata de cate ori respirati intr-o zi?Daca doriti puteti face un calcul.Tineti cont de faptul ca in medie respirati de 12 ori pe minut si rezultatul va fi impresionant...Omul poate supravieti foarte putin fara oxigen.Dupa 3-5 minute de la oprirea respiratiei ,la nivelul creierului se produc leziuni ireversibile ,incompatibile cu viata normala,chiar daca ulterior plamanii si inima si-au reluat activiatatea.

Pentru a fi corecta respiratia trebuie sa sa se respecte calea fiziologica,mai simplu spus,trebuie sa respiram pe nas ,nu pe gura.Nasul incalzeste,umezeste si filtreaza aerul pe care il respiram.Specialistii ne previn ca majoritatea otitelor ,amigdalitelor ,faringitelor,laringitelor,traheitelor si bronsitelor apar in urm arespiratiei sustinute prin cavitatea bucala.Aceasta respiratie are un efect epizant atat fizic cat si psihic.

Cauzele respiratiei pe gura
De obicei ,trecerea de la rspiratia nazala la cea bucala are loc in perioada in care suferim de guturai ,gripa sau alte infectii ale cailor respiratorii superioare.Daca nu ne suflam nasul in mod sistematic si corespunzator ,ori de cate ori este nevoie ,exista riscul ca obisnuinta de a respira pe gura sa persiste chiar daca infectia care a favorizat-o s-a vindecat.
Respiratia ne fiziologica poate sa apara la unii sportivi (prin practicarea indelungataa respiratiei pe gura in timpul exercitiilor fizice intense de la antrenamente),la cantareti ,la muzicantii care canta la instrumente desuflat sau la muncitorii care depun efort fizic intr-un mediu sarac in oxigen.In sfarsit fumatul ,pe langa celelalte inconveniente grave ,il mai prezinta si pe acela de a predispune si sustine respiratia pe gura.

Cum se eviata respirati ape gura?
Pe langa eliminarea suzetei si suptului la copii,abandonarea fumatului la adulti,un rol deosebit de important in preventia aparitiei respiartie pe gura il poate avea obisnuinta de a sufla nasul corect.

Pozitia corecta
Poziti acorpului ,a trunchiului in mod deosebit,are o influenta hotaratoare asupra calitatii actului respirator.Daca vreti sa beneficiati din plin de aerul respirat,mentineti spatele cat mai drept,trageti umerii spre spate in asa fel incat pieptul sa fi ebombat inspre inainte.O pozitie incovoiata ,aplecata mult inainte,impiedica distensia libera a peretelui abdominal ,limitand contractiile diafragmei si afectand astfel mult calitatea respiratiei.

Lasati diafragmul sa-si faca treaba
Inspirati se realizeaza in primul rand prin contracti muschiului daifragm si ridicarea coastelor,iar expirati a prin relaxarea muschiului respectiv si coborarea coastelor.Miscarile ample de ridicare si coborare a coastelor cu marire vizibila in dimensiuni a pieptului ,sunt un mecanism menit sa intervina doar in situatiile de solicitare intensa ,pentru realizarea unei mariri suplimentare a volumului de aer inspirat.
Respiratia normala ,corecta,sanatoasa,de repaus trebuie sa se realizeze aproape in exclusiviatate prin miscarile diafragmului.

Exercitiul fizic ajuta respiratia
Activiatate afizica amelioreaza performantele respiratorii proportional cu gradul de antrenament.Efortul fizic moderat si regulat este considerat cel mai fiziologic tip de stres la care poate fi supus organismul.Antrenamentul fizic bine dozat duce la intarirea aparatului respirator si cardiovasular.

Aboneaza-la feed-ul de comentarii Comentarii (0 adaugat)

total: | afisate:

Adauga comentariul tau

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Citeaza

Te rugam sa introduci codul din imagine:

Captcha
  • Trimite la un prieten Trimite la un prieten
  • Printeaza articol Printeaza articol
  • Articole in format text Articole in format text

Marcat ca si:

Nu sunt cuvinte adaugate pentru acest articol

Da o nota la articol

4.67