Pagina Principala | Sanatate | Pastila de aspirina - prietena noastra

Pastila de aspirina - prietena noastra

De
Marime caractere: Decrease font Enlarge font
Pastila de aspirina - prietena noastra
Aspirina, sau acidul acetilsalicilic, este un medicament antiinflamator non-steroidian din familia salicilatilor, folosit în general ca un analgezic minor, ca antipiretic, sau ca antiinflamator. În plus, aspirina în doze mici are un efect anticoagulant si este folosit pe termen lung ca sa diminueze riscul de infarct.

Nici un alt medicament nu este atât de comun, ieftin si totusi atât de puternic ca aspirina.

Desi aspirina este recomandata persoanelor cu risc marit de atac de cord se punea problema efectului asupra pacientilor care au suferit deja un atac deoarece aspirina ar putea agrava hipertensiunea sau problemele la rinichi. O noua analiza a aratat ca pacientii carora li s-a prescris aspirina, spitalizati în urma unui atac de cord suferind prezentând si afectiuni ale arterelor, au avut o evolutie la fel de buna daca nu chiar mai buna ca a pacientilor carora nu li s-a prescris aspirina. In concluzie aspirina nu este contraindicata în cazul pacientilor cu afectiuni coronare si poate duce chiar la o scadere a ratei mortalitatii.
Acelasi studiu a eliminat controversa conform carei cu toate ca aspirina reduce riscul unui atac de cord dar daca atacul survine starea pacientului va fi agravata de aceasta. S-a observat ca acei pacienti care luau aspirina înainte de atac au un risc mai mic de a deceda în urma atacului.
Un alt efect al aspirinei este acela asupra presiunii arteriale depinzând însa de perioada din zi în care este luata. O aspirina dimineata va duce la cresterea tensiunii în timp ce una seara va ajuta la scaderea acesteia.

Acest articol despre aspirina are un caracter informativ si nu inlocuieste un consult medical de specialitate! În cazul în care aveti nevoie de ajutor medical, va rugam sa contactati un specialist!

Aspirina mai poate fi gasita si sub urmatoarele denumiri

Acesal, Acetysal, Acid acetylsalicilic tamp, Albyl-Selters, Alka Seltzer "Zitronen", Aspegic,Aspirina, Aspro, Colfarit, Istopyrin, Rhonal, Raspirin

Prospect medical Aspirina ( acid acetilsalicilic)

Indicatii
Rinita Reumatism poliarticular acut, poliartrita reumatoida si alte boli reumatismale; nevralgii, mialgii, dureri dentare, cefalee; stari febrile (în boli infectioase, gripa, raceala comuna etc.); profilaxia trombozelor arteriale la nivelul coronarelor si vaselor cerebrale (eventual în asociatie cu anticoagulante sau dipiridamol, dupa caz), combaterea tulburarilor provocate de agregarea plachetelor în trombocitemie; dismenoree; profilaxia arsurilor solare.

Mod de administrare
Adulti: pentru actiunea analgezica si antipiretica un comprimat de 0,5 g o data, repetând eventual la fiecare 6-8 ore; ca antiinflamator, în bolile reumatice cronice 3-5 g/zi, în cele acute 4-7 g/zi (în 4-6 prize); ca antiagregant plachetar, pentru profilaxia trombozelor arteriale, 1 comprimat o data la 2-3 zile. Copii: pâna la 2 ani 0,1-0,2 g/zi, 2-9 ani 0,2-1 g/zi (dupa vârsta), pentru 9 ani 1-1,5 g/zi (în 2-3 prize); în boli reumatice 60-100 mg/kilocorp si zi (în 4-6 prize). Comprimatele se desfac în apa si se iau imediat dupa mese; la copii comprimatele se desfac în putin lapte.
Actiuni terapeutice
Antihistaminic puternic si de lunga durata, actionând ca antagonist la nivelul receptorilor Analgezic, antipiretic, antiinflamator si antireumatic, antiagregant plachetar, inhibitor al contractiilor uterine; efectele se datoresc, în principal, împiedicarii formarii prostaglandinelor (prin inhibarea ciclooxigenazei).
Contraindicatii
Alergie la salicilati, intoleranta la salicilati si la antiinflamatoriile nesteroidiene (inhibitoare ale sintezei prostaglandinelor); ulcer gastro-duodenal în evolutie, boli hemoragice si risc de hemoragii; prudenta în boala ulceroasa neevolutiva, astm bronsic, la renali (administrarea îndelungata) si în timpul sarcinii (se evita în primul trimestru si în ultima luna). Prudenta sau se evita (dupa caz) asocierea cu anticoagulante cumarinice (risc crescut de hemoragii), glucocorticoizi (risc de ulcer si hemoragii), metotrexat (toxicitatea acestuia este crescuta), sulfamide antidiabetice (risc de hipoglicemie), probenecid si sulfinpirazona (efect uricozuric scazut), spironolactona (efect diuretic scazut).
Sinonime
Acesal, Acetysal, Acid acetylsalicilic tamp, Albyl-Selters, Alka Seltzer "Zitronen", Aspegic, Aspirina, Aspro, Colfarit, Istopyrin, Rhonal, Raspirin.

Aboneaza-la feed-ul de comentarii Comentarii (0 adaugat)

total: | afisate:

Adauga comentariul tau

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Citeaza

Te rugam sa introduci codul din imagine:

Captcha
  • Trimite la un prieten Trimite la un prieten
  • Printeaza articol Printeaza articol
  • Articole in format text Articole in format text

Marcat ca si:

Nu sunt cuvinte adaugate pentru acest articol

Da o nota la articol

3.55