Plante medicinale si terapii naturiste cu plante - fitoterapie
De
Utilizarea plantelor medicinale in terapii naturiste se bazeaza pe principiile active pe care plantele medicinale de contin si pe elementele active care se gasesc in diferite concentratii in acestea, si care se obtin din plante prin intermediul diferitilor dizolvanti ca apa, alcoolul, vinul, diverse uleiuri.
Cele mai cunoscute si usor aplicabile metode de extragere a substantelor active din plante medicinale sunt infuzia, decoctul si maceratul, pe baza de apa.
Infuzia de plante medicinale consta in pastrarea plantei medicinale in contact cu apa clocotita pentru un timp relativ redus de 2-3 minute si folosirea solutiei obtinute dupa strecurare. Cantitatea de infuzie de plante medicinale este de obicei de o lingurita la 250 ml de apa clocotita, si se utilizeaza in general flori si frunze de plante medicinale
Decoctul obtinut din plante medicinale se obtine din materia vegetala maruntita ( aproximativ o lingura) la care se adauga apa ( 250 ml) si se fierbe intre 5 si 30 de minute, dupa care se strecoara cat timp este fierbinte si se completeaza cu apa fierbinte in cantitatea necesara, corespunzatoare cantitatii de apa pierdute prin evaporare pentru decoctul de plante medicinale.
Decoctul de plante medicinale se foloseste indeosebi pentru obtinerea principiilor active din plante medicinale care au un tesut lemnos ( radacini, scoarta).
Sucul proaspat obtinut din plante medicinale se utilizeaza intern sub forma de
picaturi sau extern prin aplicarea pe diferite zone ale pielii
Maceratul de plante medicinale consta in pastrarea plantei maruntite, in contact cu apa rece pentru un timp de 1-12 ore. Maceratul se foloseste cel mai frecvent in cazul plantelor medicinale la care extractia principiilor active necesita timp mai lung: vâsc,nalba, in. Maceratul se prepara la temperatura camerei iar ceaiul obtinut prin extractie apoasa se prepara pentru o singura zi. Se bea neindulcit
sau indulcit cu miere de albine.
Cataplasma (oblojeala) din plante medicinale este un preparat pastos, obtinut din planta maruntita, inmuiata in apa, alcool sau la abur, care se pune intre doua bucati de tifon sau pânza, dupa care se aplica pe regiunea afectata, iar apoi
se infasoara cu o haina calduroasa.
Tinctura din plante medicinale este o solutie extractiva, alcoolica ce se prepara la temperatura camerei. Se utilizeaza alcoolul etilic de 40-700 C. Proportia folosita
este de obicei de 20% (20 g planta la 100 ml alcool). Planta medicinala maruntita se pune intr-o sticla si se adauga alcoolul. Se agita zilnic, 10-14 zile, dupa care se strecoara si se pastreaza in sticle de culoare inchisa, bine etansate. Tinctura din plante se utilizeaza sub forma de picaturi, diluate in ceai sau apa.
Vinul medicinal se obtine din plante medicinale bine maruntite, macerate in vin. De obicei la 1 l de vin se adauga 50-60g planta, care se macereaza 10-14 zile, dupa care se strecoara si pastreaza in sticle bine inchise. Vinul medicinal se administreaza cu 1/2-1 ora inainte de masa. Se recomanda a nu se folosi de catre persoanele care sufera de gastrite, hiperaciditate, ulcer, hipertensiune arteriala, afectiuni hepatice.
Oteturile aromatice se prepara prin macerarea plantelor medicinale in otet de vin, in proportie 50-100g plante maruntite la 1 l otet. Se lasa la macerat 10-14 zile, dupa care se strecoara. Este utilizat pentru frectii.
Uleiurile medicinale se obtin din plantele medicinale bine maruntite, macerate in ulei comestibil, timp de 3-6 saptamâni.
Inhalatia se prepara, utilizându-se plante medicinale bogate in uleiuri volatile, sau chiar uleiuri volatile ce se pun in vase smaltuite, de portelan sau de Jena dupa care se adauga apa clocotita. Vaporii care se degaja sunt bogati in uleiuri volatile, actionând eficient in afectiuni ale cailor respiratorii superioare.
Gargara. Se utilizeaza infuzia sau decoctul de plante sub forma de gargara, in amigdalite, afte, abcese dentare.
Baile fitoterapeutice utilizeaza plantele medicinale pentru uzul extern. Baia poate fi generala sau locala. Pentru baia generala se folosesc 200g plante care se lasa la macerat 12 ore in 5l apa rece. Apoi, se incalzeste, se strecoara si se adauga la apa de baie.
Comentarii (1 adaugat)
Adauga comentariul tau