Pagina Principala | Sanatate | Ciocolata - scurt istoric al ciocolatei

Ciocolata - scurt istoric al ciocolatei

De
Marime caractere: Decrease font Enlarge font
Ciocolata - scurt istoric al ciocolatei
Arborele de cacao a fost descoperit in urma cu mai bine de 2000 de ani in padurile tropicale din continentul american. Pastaile acestui tip de arbore contin seminte ce sunt procesate pentru a obtine pudra de cacao. Aceasta este folosita in producerea ciocolatei.

Istoria ciocolatei incepe inca din 250-900 I.H., cand maiasii utilizau arborii de cacao, pe care i-au adus din padurile tropicale, pentru a-i cultiva. Ei recoltau, fermentau, prajeau si macinau semintele de cacao pentru a le transforma intr-o pasta. Aceasta pasta era amestecata cu apa, ardei iuti si faina de porumb pentru a crea o bautura spumoasa si condimentata, de ciocolata.
In cultura Maya, populatia avea dreptul sa bea ciocolata doar la ocazii; in rest, acesta bautura era destinata folosirii doar de catre regi. Insa, in cultura Azteca, doar preotii, militarii decorati, conducatorii si comerciantii foarte instariti aveau dreptul sa utilizeze aceasta licoare regala.

Totodata, ciocolata a reprezentat un element foarte important al spiritualitatii acestor doua culturi, maiasa si azteca. Boabele de cacao erau oferite de catre marii preoti drept ofrande pentru zei, iar in timpul ceremoniilor religioase era servita bautura de ciocolata.

Boabele de cacao au ajuns pentru prima data in Europa in anul 1521, atunci cand Mexicul a fost cucerit de catre spanioli. Deoarece a devenit, in timp, un produs de export foarte scump, ciocolata a mai ramas inca 300 de ani de atunci bautura celor bogati.
Cand au adus ciocolata in tara, spaniolii au inceput sa-i modifice compozitia. Prin incercarea lor de a scapa de gustul puternic amar, acestia au adaugat scortisoara si zahar bauturii. Ciocolata indulcita a devenit in scurt timp cel mai mare capriciu al continentului.

Spaniolii au tinut inca 100 de ani secretul ciocolatei, din momentul cand au adus-o in tara lor. Cand a reusit sa ajunga in toata Europa, ciocolata a devenit produs de lux. In Franta, datorita costului foarte ridicat al importului de zahar si cacao, ciocolata era interzisa, fiind consumata doar la curtea regelui.

Dezvoltarea exportului de cacao a produs schimbari diferite pe continente diferite. Daca in Europa capetele incoronate comandau noi tipuri de seturi de portelan si argint, special concepute pentru a bea ciocolata, in America Latina deja erau create colonii de sclavi pentru a munci plantatiile de arbori de cacao.ciocolatascurtistoric21_120

Din anul 1800, odata cu dezvoltarea tehnologiei si cu Revolutia Industriala, procesul de producere al ciocolatei a suferit schimbari majore. Inventarea de masini industriale pentru macinat boabele de cacao si pentru crearea amestecului de ciocolata a facut ca acest produs sa nu mai fie consumat doar in stare lichida, ci si in cea solida, sub forma de tablete.

Dezvoltatea tehnologica nu a adus insa si modificari in procesul de crestere si recoltare a boabelor de cacao. Chiar si in prezent se folosesc exact aceleasi proceduri ca acum 2000 de ani. Boabele de cacao sunt recoltate, fermentate, uscate, curatate si macinate, actiuni desfasurate in mare parte manual.

In prezent, ciocolata este produsa in milioane de forme si sortimente. Ceea ce a inceput prin a fi o bautura iute si amara folosita in procesiuni religioase a ajuns cel mai iubit produs dulce din lume.

Aboneaza-la feed-ul de comentarii Comentarii (1 adaugat)

avatar
Mari 02/12/2008 13:37:56
Dragele mele doamne,
Intre multe altele sunt si eu la fel ca si voi, o mare iubitoare de ciocolata, dar care, asemeni oricarei femei, imi fac griji cu privire la impactul acesteia asupra siluetei noastre. Asa ca m-am gandit cum as putea sa combin placerea degustarii ciocolatei cu mentinerea unei siluete de invidiat. In urma consultarii cu o serie de experti nutritionisti am ajuns la concluzia ca a manca ciocolata nu mai poate reprezenta o problema pentru noi. din contra, este chiar recomadat consumul unei cantitati rezonabile (maxim 2 patratele) de ciocolata (de preferat neagra intrucat are mai putin zahar) pe zi. M-am gandit ca ar fi mai util pentru noi sa strang aceste sfaturi si sa le public pe un blog. Aici veti gasi sfaturi de la nutritionisti, de la alte femei care sunt ca si noi iubitoare de ciocolata dar si de la oameni care au o experienta in acest domeniu. Tot aici va voi da posibilitatea de a va exprima parerile si de a impartasi cu noi din experientele voastre. Blogul va fi gata dupa Sarbatori.
total: 1 | afisate: 1 - 1

Adauga comentariul tau

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Citeaza

Te rugam sa introduci codul din imagine:

Captcha
  • Trimite la un prieten Trimite la un prieten
  • Printeaza articol Printeaza articol
  • Articole in format text Articole in format text

Marcat ca si:

Nu sunt cuvinte adaugate pentru acest articol

Da o nota la articol

4.67