A fi isteric...

Marime caractere: Decrease font Enlarge font
A fi isteric...

 A fi isteric nu e doar o jignire la adresa cuiva, ci este o tulburare emotionala. Isteria poate sa ne afecteze serios relatiile cu ceilalti si  viata sexuala. 

    Istericul se caracterizeaza printr-o nevoie acuta de afectiune  si adopta un comportament special, care are drept obiectiv atragerea atentiei celorlalti si seducerea acestora. Rolurile jucate sunt cel mai adesea ipostazieri in persoane de sex opus , dar si de copil sau de personaje care sunt la moda. Jucarea rolului este facilitata de teatralism si de sugestibilitate.

     Cu toate ca este avid de afectiune ,istericul suporta greu o prea mare apropiere. Daca aceasta apropiere se instaleaza in ciuda a orice , istericul va incerca sa-l indeparteze pe cel caruia ii datoreaza aceasta apropiere printr-un comportament agresiv. Daca celalalt se indeparteaza mult sau dispare complet, istericul va fi deprimat sau va poza in victima, trecand de la rolul de vedeta la cel de persecutat.

    Aceste tulburari relationale au o puternica influenta asupra vietii sexuale. Isteria feminina clasica se caracterizeaza prin evitatrea  oricaror relatii sexuale intr-o atitudine de seducrie sau pur platonica. In zilele noastre, abstinenta sexuala este rar intalnita. Ea este deseori inlocuita printr-un numar de aventuri. Viata sexuala este in aceste cazuri nesatisfacatoare.Cel mai adesea este vorba de disfunctionalitati in raspunsul sexual sau cel putin o disociere intre atasamentl afectiv si satisfactia sexuala.
    Comportamentul emotional al istericului este perturbat de o tendinta de dramatizare a afectelor si de o  hiper expresivitate a emotiilor. Aceste evenimente minore vor declansa o reactie intensa.Femeile adopta cel mai adesea roluri masculine cautand senzatii tari sau un climat emotional foarte intens pe care stiu sa il creeze in anumite grupuri prin manipulari sau prin starile lor agresive.
    Alte ori istericul, luand rolul de victima , da vina pe altul. Simptomele isterice survin frecvent dupa o ruptura, care urmeaza dupa o indelungata stare conflictuala sau dupa o perioada de intensa tensiune emotionala, gasind remedii imediate unei stari de angoasa si impiedicand izolarea prin angrenarea anturajului in diverse activitati.

     Exista diferite stadii ale isteriei ,unele dintre ele sunt foarte grave altele nu se  recunosc prea usor de cei din jur. Isteria este de multe ori asociata si apropiata de paranoia.

Adauga articol la : Add to your del.icio.us del.icio.us | Digg this story Digg

Aboneaza-la feed-ul de comentarii Comentarii (5 adaugat):

Mihaila Ramona in 15/10/2008 06:37:20
avatar
Imi place foarte mult acest site si as dori sa devin colaborator la cateva rubrici. As avea nevoie de un contact-un numar de telefon sau o adresa de e-mail, iau legatura cu persoana cu care as putea sa vorbesc despre o eventuala colaborare.
Imi place comentariul Nu imi place comentariul
0
cristian in 24/03/2009 21:07:36
avatar
Buna Ramona. Ma bucur ca mai sunt persoane interesate de asemenea lucruri. putem comunica si impartasi mai multe pe mess? Id-ul este gatincristian
Astept cu deosebit interes
Imi place comentariul Nu imi place comentariul
0
Daniel in 06/04/2009 13:55:25
avatar
Buna si mie imi plac genul asta de lcruri legate de psihologia omului si altele, tare articolul astept si o continoare la el, ceva mai detaliat.
Imi place comentariul Nu imi place comentariul
0
flow in 15/04/2009 13:02:01
avatar
..foarte detaliat si informativ..bravo!!
Imi place comentariul Nu imi place comentariul
0
francesca in 27/04/2011 13:10:59
avatar
ma bucur ca exista site-uri pe care se discuta aceste teme.
Imi place comentariul Nu imi place comentariul
0
total: 5 | afisate: 1 - 5

Adauga comentariul tau comment

Te rugam sa introduci codul din imagine:

  • email Trimite la un prieten
  • print Printeaza articol
Cuvinte articole
Nu sunt cuvinte adaugate pentru acest articol
Da o nota la articol
5.00