Pagina Principala | Cultura | 2007-anul Claudio Monteverdi

2007-anul Claudio Monteverdi

De
Marime caractere: Decrease font Enlarge font
2007-anul Claudio Monteverdi

UNESCO a declarat anul 2007 Anul Claudio Monteverdi, deoarece se implinesc 400 de ani de la compozitia piesei "Orfeu". Desi nu a fost primul compozitor de muzica de opera, Monteverdi este este considerat pionierul acestui gen muzical.

Claudio Zuan Antonio Monteverdi, pe numele sau adevarat, nascut in 1567, la Cremona (Italia), a fost compozitor, violonist si cantaret, piesele lui find ascultate si dupa 400 de ani.

Compozitorul italian reprezinta figura cea mai importanta in trecerea de la muzica renascentista la cea baroca, majoritatea monografiilor referitoare la opera ca gen muzical incepind cu el.

In anul 1607 compune “Scherzouri mizicale”, care sunt lucrari muzicale pe trei voci, urmata de cea care va fi considerata intradevar prima sa opera, “ORFEU”.


Termenul de “opera” nu se folosea in acea perioada, de aceea Monteverdi a numit “Orfeu” -poveste cu muzica- pornind de la ideea unei piese de teatru pe muzica.

In mod surprinzator, opera este uimitor de moderna pentru acele vremuri, si asta se datoreaza faptului ca totul se concetreaza in a transmite prin muzica, cuvinte si sentimente.

In 1613, Claudio Monteverdi a fost numit “maestro a capello” la Catedrala “San Marco” din Venetia. La Venetia gaseste o viata in plina de freamat artistic, caci pe tot parcursul anului orasul gazduia carnavaluri, baluri si spectacole de teatru. In aceasta perioada el a compus numeroase opere (multe din ele s-au pierdut), motete, madrigale si mise.

Pentru a compune muzica religioasa, Monteverdi a folosit o mare varietate de stiluri.

Indatoririle legate de biserica, insa nu-l impiedicau sa scrie si muzica laica, opera ocupand o mare parte din timpul lui Monteverdi.

“Licori care stimulau nebunia ”compusa in anul 1627, este considerata prima opera comica din istoria muzicii, dar din pacate lucrarea s-a pierdut alaturi de alte compozitii.

Apartinand primei jumatati a secolului al XVII-lea, operele lui Monteverdi n-au avut sansa sa fie tiparite, de aceea au fost necesari peste 300 de ani pentru a fi redescoperit. Monteverdi a murit la 29 noiembrie 1643 la Venetia.

Aboneaza-la feed-ul de comentarii Comentarii (0 adaugat)

total: | afisate:

Adauga comentariul tau

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Citeaza

Te rugam sa introduci codul din imagine:

Captcha
  • Trimite la un prieten Trimite la un prieten
  • Printeaza articol Printeaza articol
  • Articole in format text Articole in format text

Marcat ca si:

Nu sunt cuvinte adaugate pentru acest articol

Da o nota la articol

2.14