Pagina Principala | Cultura | IKEBANA - arta de a da viata florilor

IKEBANA - arta de a da viata florilor

De
Marime caractere: Decrease font Enlarge font
IKEBANA - arta de a da viata florilor
Cuvintul ikebana se poate traduce literar si "arta de a da viata florilor"
.
Se mai numeste si KADO, sau calea florilor. Arta aranjamentelor florale japoneze are originea in ofrandele florale aduse lui Budha, la inceputul secolului XV, devenind pe parcursul timpului o arta distincta, cu multe stiluri si scoli. Astazi sunt peste 3000 de scoli de IKEBANA, cu 15-20 de milioane de studenti. In Japonia, IKEBANA este considerata materie de scoala pentru copii, atit fete cit si baieti. Desi IKEBANA a devenit o obligatie de neocolit pentru fetele si femeile japoneze, aceasta arta nu a fost rezervata numai lor. Cei mai mari samurai au fost adesea maestri ai florilor, traditie continuata si astazi decatre barbati, dintre care se desprind chiar unii din cei mai mari artisti in toata lumea. Ikebana s-a socializat… exista atat scoli cat si filme, carti, expozitii, si artistii ikebana sunt printre cei mai solicitati in decoratiunile interioare.
Filosofia ikebanalk.
Artele plastice japoneze se caracterizeaza prin frumusetea formei si armonia spiritului. Aranjarea florilor si ceremonia ceaiului fac parte dintr-o serie de activitati denumite de japonezi furyu no asobi (furyu - rafinament, eleganta, gust ). Calea atingerii acestui rafinament este cufundarea intr-o seninatate, o liniste interioara desavirsita. Comunicarea cu natura, si respectul fata de ea, tin de constiinta estetica a caracterului japonez. IKEBANA, intr-un anumit sens este aducerea vietii la dimensiunile unui vas, incercindu-se recreerea universului natural. Frumusetea este data de expresiile simple ce sugereaza lumea linistei. Avind efect tridimensional, IKEBANA poate fi considerata sculptura florala. Artistul IKEBANA, printr-un aranjament comunica privitorului o stare de spirit, o emotie, un sentiment. Atunci cind cineva admira un buchet japonez trebuie ca pret de citeva clipe sa-si inchida ochiul trupului si sa-l deschida pe cel al sufletului, la fel ca la contemplarea oricarei alte forme de arta. Florile, prin tacerea si prin delicatetea lor reprezinta frumusete de o clipa, prin care ne transporta intr-un univers atemporal. Liniile IKEBANA detin secretul naturii, secret care se releva celui ce stie sa contemple cu respect. Artistul traditional IKEBANA se inclina in fata florii inainte de a o taia pentru aranjamentul sau. Ii cere astfel iertare. Ii si multumeste in acelasi timp. Arta IKEBANA creaza sculpturi care exprima si respira vitalitate. In asta consta marea diferenta dintre IKEBANA si decoratiunile florale. Acest lucru trebuie avut in vedere tot timpul cind studiati si practicati aceasta arta. Ikebana este tehnică artistică de aranjare a florilor (în vase) după anumite principii, arta aranjamentele florale în stil japonez, arta tablourilor vii. Ikebana este concretizarea cea mai reprezentativă a cultului pentru frumos prezent de-a lungul istoriei în universul spiritual japonez. S-a conformat întotdeauna, faţă de celelalte arte, ÅŸi pretutindeni situaÅ£iilor noi impuse de evoluÅ£ia simÅ£ului estetic al japonezilor. Ikebana este aducerea vieÅ£ii vegetale la dimensiunile unei încăperi, unei vaze. Elementele florale dintr-un aranjament sunt puse în vază cu intenÅ£ia transpunerii lor într-o nouă viaţă, încercându-se recrearea universului lor natural. Aranjarea florilor este o expresie a vitalităţii, a competiÅ£iei neîntrerupte dintre viaţă ÅŸi moarte, o artă încărcată de simboluri care a devenit o parte indispensabilă a interioarelor japoneze. Plăcerea pentru aranjarea florilor caută să exprime pacea sufletească, echilibrul din natură ÅŸi al naturii cu omul. În aranjamentul florilor se urmăresc câteva reguli specifice ÅŸi necesare cum ar fi forma imperfectă, neregularitatea, înfăţiÅŸarea simplă, săracă, dar în acelaÅŸi timp delicată ÅŸi fragilă.

Istorie ÅŸi origini
Aranjamentele Ikebana au apărut în secolul al VI-lea, ÅŸi au fost folosite mai întâi la decorarea templelor budiste din Japonia. Treptat, ele au început să facă parte din viaÅ£a de zi cu zi a locuitorilor din aceasta parte a globului. Ocupând un loc de seamă în altarul familiei din fiecare casă, aranjamentul beneficia de acelaÅŸi respect acordat lui Budha. ban.Un samurai putea să fie preocupat de acÅ£iunile sale mai mult decât orice dar în acelaÅŸi timp putea găsi o mare satisfacÅ£ie ÅŸi liniÅŸte sufletească privind o modestă floare, într-un tot atât de modest vas. ConcepÅ£ia care-l ajuta pe vechiul samurai să îmbine viaÅ£a de războinic, tumultoasă ÅŸi aspră, cu celelalte preocupări, îl ajută pe japonezul de azi să se adapteze trepidantei vieÅ£i moderne să muncească într-un ritm fascinant, dar să poată rămâne netulburat ÅŸi liniÅŸtit ore în ÅŸir în faÅ£a frumuseÅ£ilor naturii, a unui aranjament floral sau a unei ceÅŸti cu ceai. În gramatica japoneză ikeru provine de la verbul "a trăi", ÅŸi semnifică "a face pe cineva să trăiască", iar bana provine de la cuvântul "hana"', care înseamnă "floare". Japonezii au la începutul primăverii unul dintre cele mai frumoase festivaluri, denumit sakura, cel al admirării cireÅŸilor înfloriÅ£i, ÅŸi apoi toamna festivalul crizantemelor. Arborii de cireÅŸ -cerasus pseudocerasus- sunt cultivaÅ£i doar pentru florile lor, deÅŸi se ÅŸtie foarte bine ca cireÅŸul japonez nu fructifică. Ei au dezvoltat un adevărat cult al florii ÅŸi au ridicat aranjarea florilor la rang de adevărată artă, care poate fi întâlnită sub denumirea de ikebana, kadoo sau seika.
Principii de bază
otrivit unei anumite concepţii estetice, aranjamentul nu trebuie să copieze natura, ci să o corecteze. Sunt folosite tulpini, ramuri desfrunzite, frunze cu un contur deosebit. Aranjamentul simplu este preferat unui buchet bogat.
Asimetria este absolut necesară pentru ca un aranjament Ikebana să fie atractiv. Japonezii consideră mai interesant un copac îndoit, răsucit, scorburos decât unul crescut normal. Legătura dintre om ÅŸi natură este redată prin trei linii, care simbolizează cerul, omul ÅŸi pământul. Cea mai importantă este reprezentată de ramura cea mai înaltă, care semnifică cerul. A doua ca importanţă este ramura mijlocie ce simbolizează omul. Ea trebuie aÅŸezată oblic în vas, iar lungimea ei trebuie să acopere trei pătrimi din prima ramură. A treia linie este cea mai scurtă ÅŸi trebuie aÅŸezată în partea din faţă a aranjamentului. Cele trei linii par să pornească din acelaÅŸi loc.ike. Simbolurile trecerii timpului au o mare importanţă în Ikebana. Nici un aranjament nu este acceptat dacă nu sugerează acest lucru. Aranjamentele diferă în funcÅ£ie de anotimp, precum ÅŸi de perioadele vieÅ£ii omului. Trecutul este simbolizat de plante înflorite ÅŸi frunze uscate, prezentul - de flori întredeschise ÅŸi frunze verzi, iar viitorul este simbolizat de boboci de floare. Bogăţia aranjamentului variază ÅŸi ea în funcÅ£ie de anotimp. Dacă primavara ÅŸi vara aranjamentul este bogat, iarna el va fi mai sărac ÅŸi fără strălucire

Aboneaza-la feed-ul de comentarii Comentarii (0 adaugat)

total: | afisate:

Adauga comentariul tau

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Citeaza

Te rugam sa introduci codul din imagine:

Captcha
  • Trimite la un prieten Trimite la un prieten
  • Printeaza articol Printeaza articol
  • Articole in format text Articole in format text

Marcat ca si:

Nu sunt cuvinte adaugate pentru acest articol

Da o nota la articol

4.88