Pagina Principala | Cultura | Ce este kitsch-ul?

Ce este kitsch-ul?

De
Marime caractere: Decrease font Enlarge font
Ce este kitsch-ul?

Auzim peste tot de kitsch:muzica, sculptura, arhitectura ,teatru etc, tot ceea ce noua nu ni se pare "aiurea"este kitch ,insa cat de bine ne insusim si folosim acest concept?

Kitschul este folosit cu preponderenţă în domeniul artei, al creaÅ£iei, fiind aplicat în special fenomenelor estetice, dar prin extensie el poate fi folosit ÅŸi în abordarea unor fenomene nespecifice, care implică nepotrivirea, falsitatea sau degradarea. Atitudinea kitsch din plan estetic este comparabilă ÅŸi are aceleaÅŸi efecte ca ÅŸi snobismul sau ipocrizia manifestate în plan moral în viaÅ£a de zi cu zi. Folosirea termenului kitsch in extenso se justifică dacă considerăm arta ca o imagine sensibilă a modului nostru de viaţă ÅŸi viaÅ£a pe care o realizăm trăind-o, ca o mare operă de artă ce însumează esenÅ£a valorilor.

Etimologic, noÅ£iunea de kitsch provine, se pare, din cuvântul german kitschen, adică a face ceva de mântuială, fără rost. Având în vedere această semnificaÅ£ie, universul kitschului cuprinde actele ÅŸi atitudinile omului care nu dau valoare ÅŸi frumuseÅ£e vieÅ£ii sale ÅŸi nu urmăresc împlinirea sensului ei sublim. El este generat de o mentalitate subdezvoltată, fără principii ÅŸi perspective, care denaturează valoarea vieÅ£ii . Fără îndoială că originea kitschului estetic trebuie căutată în acest tip de mentalitate statică, lipsită de orice dinamism valoric.

Kitsch-ul a devenit deja ,din pacate,un curent in arta.De foarte mult prost-gust, a impanzit parca toate tarabele,magazinele ramanand foarte putin loc pentru lucrurile cu adevarat valoroase.
Kitsch-ul nu se refera la obiectul in sine,ci la o stare a lucrurilor.In momentul in care un artist creeaza o opera de arta ,aceea capata o anumita semnificatie,fiind facuta cu scopul de a exprima ceva ,o stare,un sentiment.Este facuta cu bunastiinta,deci,acel artist avand anumite cunostinte in domeniul in care lucreaza.Kitsc-ul,in schimb,este adesea facut in scop pur comercial ,de o mana nepriceputa ,de persoane ce nu au nimic in comun cu arta,intr-o fabrica ,in serie...un obiect devine kitsch in momentul in care in creearea lui se uita partea interioara ..

 

 

Aboneaza-la feed-ul de comentarii Comentarii (0 adaugat)

total: | afisate:

Adauga comentariul tau

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Citeaza

Te rugam sa introduci codul din imagine:

Captcha
  • Trimite la un prieten Trimite la un prieten
  • Printeaza articol Printeaza articol
  • Articole in format text Articole in format text

Marcat ca si:

Nu sunt cuvinte adaugate pentru acest articol

Da o nota la articol

4.42