Pagina Principala | Cariera Si Finante | Riscul saltului in cariera

Riscul saltului in cariera

De
Marime caractere: Decrease font Enlarge font
Riscul saltului in cariera

Cine nu isi doreste sa aiba un loc de munca cat mai la inaltime,sa avanseze si sa ocupe pozitii importante in companie.Ei bine, trebuie sa avem rabdare deorece odata ajunsi "sus" sa dam dovada ca meritam acea pozitie,ca avem experienta si suntem pregatiti pentru standarde ridicate.

In fata unor tentatii de cariera tot mai mari, unii dintre angajati pierd din vedere care este cotatia reala a competentei lor. Se grabesc sa dea curs unor oferte ispititoare, pentru care nu sunt, probabil, foarte bine pregatiti, si stau in continuare cu ochii pe sansele care se ivesc de a atinge culmi inalte.

O cariera solida, in adevaratul sens al cuvantului, nu se poate face in ritm prea rapid. Poti sa acumulezi cu rapiditate anumite lucruri, dar este periculos sa sari mereu dintr-o parte in alta. Daca atentia ta se concentreaza doar pe oportunitatile de cariera - beneficii mai mari, o pozitie mai importanta etc. - pierzi din vedere esentialul: profesionalismul nu este o chestiune de titulatura, ci de consolidare a fiecarui pas.

Uneori, ceea ce pare un salt in cariera, o avansare rapida, este de fapt un pas inapoi.
 Neparcurgerea intregului ciclu evolutiv in cariera, sau cel putin nu in maniera traditionala, poate fi „recuperata" prin exersarea catorva competente-cheie.

Fiecare treapta isi are sensul ei !
Problema majora nu este neaparat aceea ca angajatul nu s-ar descurca cu noile responsabilitati. Cand te afli intr-o pozitie de top , esti inconjurat de specialisti foarte buni si nu esti nevoit sa le stii pe toate. Dar trebuie sa fii in stare sa verifici corectitudinea rapoartelor pe care le primesti de la subordonatii tai. Pe baza acestora se iau deciziile de business, iar o informatie gresita ajunsa la top  poate afecta intreaga afacere.

Atunci cand accezi la o pozitie de sus, este foarte important sa ai deja dobandita o viziune globala asupra business-ului. Acest lucru nu este posibil in conditiile in care ai sarit unele etape importante din cariera. In marketing, de exemplu, pasii obligatorii catre pozitia de Marketing Director sunt Marketing Assistant, Researcher, Product Manager, Category Manager, Brand Manager. Daca vorbim despre vanzari, se porneste de la Sales Representative, urmeaza Area Sales Representative, Area Sales Manager, Regional Sales Manager, National Sales Director si, abia in final, Regional Sales Director.

Ascensiunea fireasca catre o astfel de job se poate face mai rapid sau mai lent, in functie de domeniul in care activezi. In vanzari, de exemplu, se avanseaza mai repede, pentru ca rezultatele sunt masurabile si depind foarte mult de aptitudinile persoanei in cauza. In alte industrii, promovarea depinde mai mult de acumularea de experienta si de parcurgerea unor cursuri necesare pentru a avansa.

Orice pas sarit dauneaza atat din punct de vedere al experientei profesionale, cat si din perspectiva coordonarii echipei sau a comunicarii cu celelalte departamente. In momentul in care ajungi la varful unui departament, trebuie sa fii capabil sa discuti cu persoane din cele mai variate domenii. De asemenea, trebuie sa fii in stare sa te adaptezi oricarei situatii. Aceasta capacitate de pliere pe situatie se dezvolta o data cu parcurgerea principalelor etape din cariera.Tentatiile de a face saltul in cariera sunt, desigur, mari. Este greu sa rezisti unei propuneri care iti aduce cu sine o marire considerabila a salariului, un pachet de beneficii mai atractiv, un prestigiu mai mare. Insa cel pus in situatia de a alege trebuie sa cantareasca riscurile si sa se gandeasca bine daca merita sa se grabeasca. Este important sa nu se supraestimeze deoarece, o data ce a dobandit un anumit job, risca sa nu-i faca fata. Iar caderea de sus poate fi extrem de dureroasa.
  

Aboneaza-la feed-ul de comentarii Comentarii (0 adaugat)

total: | afisate:

Adauga comentariul tau

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Citeaza

Te rugam sa introduci codul din imagine:

Captcha
  • Trimite la un prieten Trimite la un prieten
  • Printeaza articol Printeaza articol
  • Articole in format text Articole in format text

Marcat ca si:

Nu sunt cuvinte adaugate pentru acest articol

Da o nota la articol

0